Ha valaki kipróbálná:

Nem saját kútfőből, sok sok éve már, hogy kutatgató a receptek között és ki-ki próbálok ezt-azt.
Azt hiszem nem túlzok ha azt mondom, hogy a család egyik nagy kedvence az alábbi
Fonott kalács:

Mivel én kenyér sütő gépben készítettem mindig is, így a kelesztési idő, a dagasztás kimaradnak az életemből, így arra vonatkozóan most nem tudok mit írni, pedig eredendően nem géphez való recept. Szóval a tartályba beleöntöm a meglangyított 150 ml tejszínt, teszek hozzá egy kis cukrot és hozzáöntöm az 1 zacsi szárított élesztőt. 500 g finom lisztet, sót, 1 egész tojást és egy tojás fehérjét, én plusz cukorral szeretem, tehát még cukrot és egy vaníliás cukrot. A recept természetesen ír mazsolát, de az nálunk váló ok, tehát helyette narancs héjat tettem bele.
Mikor megkelt, kicsit átgyúrom, 2/3 1/3 arányban elosztom. A harmadokat 3 részre vágom megfonom, a nagyobbikra ráteszem a kisebbet és annyi időre még meleg helyen kelesztem, míg kétszeresére nő ( kb 20 perc ). Előmelegítem a sütőt, a maradék 50 ml tejszínt a tojás sárgájával kikeverem, ezzel lekenem a kalácsom, és megsütöm.
Család elől megpróbálom elrejteni, hogy másnap ne nyögjenek a forrón megevett kalácstól, amiből természetesen annyi sem marad, hogy hidegen megkóstoljam a művemet.
De persze nem azért süt az ember, hogy muzeális tárgy váljék belőle.
Üzemeltető: Blogger.
abcs