Sütni akarok.

Ez sem lesz egyszerű mutatvány, de csak azért is, majd jelzem, hogy mire jutottam.
Van egy jól bevált kuglóf receptem:

Mazsolás kuglóf

Hozzávalók: 2,5 dkg élesztő, 3 dl tej, 10 dkg porcukor, 45 dkg rétesliszt, csipetnyi só, 1 citrom reszelt héja, 3 tojás sárgája, 10 dkg olvasztott vaj, 10 dkg mazsola.

1 dl tejet meglangyosítunk, az élesztőt belemorzsoljuk, a por cukorral elkeverjük és meleg helyen felfuttatjuk. A lisztet átszitáljuk, sóval, reszelt citrom héjjal, tojás sárgákkal, vajjal és a felfuttatott élesztővel összegyúrjuk és jól kidolgozzuk. Akkor jó, ha a kezünkről is és az edény falától is jól elválik, Végül a közben beáztatott és lecsöpögtetett mazsolát is hozzá adjuk. Meleg helyen 35 percig kelesztjük. A megkelt tésztát vajjal jól kikent kuglóf formába töltjük. Még egy rövid ideig kelni hagyjuk, majd előmelegített sütőben 45 percig, majd kisebb lángon 20p percig sütjük. A formában hagyjuk kihűlni, majd tálcára borítjuk és por cukorral meghintjük.


Ezt a képet szereztem.

Hát persze, hogy ezt is a kenyér géppel dagasztatom és kelesztetem, majd a formába öntöm és annyit hagyom pihenni, hogy a forma majdnem kiteljen. A sütéssel pedig keveset variálok, de azt is csak azért, mert a sütőm lég keveréses és rövidül a sütési idő. mert különben kiszárad.
Ez azért kihívás, mert nem lehet ám akármilyen lisztet kapni ebben az országban csak úgy, hogy bemegyek a supermarketbe, hogy csókolom én a jó magyar réteslisztnek megfelelő lisztet szeretnék venni. Különben mindenhol azt írják, hogy van ilyen, csak vedd meg a spéci boltban vagy neten. Na mármost rákerestem, spéci bolt címet nem találtam, neten, látatlanul nem szívesen vásárolok ilyesmit, meg egyébként is akkor már rendelek a magyarok boltjából tisztességes magyart, akármennyi idő alatt ér is ide. De azért még utána nézek egy kicsit.

A másik amiért most meg vagyok veszve a morzsolt almás azt hiszem. Amikor a cégnél bevezették a tiramisut azt készítettem, most az almáson van a sor. No nem a lepényen, mert megeszem ugyan, de azért össze nem piszkítanék egy tepsit, hogy hozzájussak egy szelethez.
Amit most kezdünk árulni az kérem a linzer tésztához a legjobban hasonlítható tésztából van. Mivel nem találtam egy tisztességes receptet sem, mert mindent csészével mérnek, de az ugye, hogy mennyi is már nem lehet pontosan tudni, mert a váltások szerint 240-260 g között mozog 2 csésze liszt.
Tudom, hogy nagy mixer vagyok, és mindenki bízik benne, hogy majd kitalálok valamit, hát rajta leszek.

Megvezetnek bennünket

Megvezetnek bennünket ... mindenhol. Tulajdonképpen az élet bármely területén. De most részben az egészségünkről.
Mindenféle női magazinok nagyon "okosan" írnak az egészséges életmódról, vannak extra egészséges receptjeik, sztár diétáik. Mögöttük milyen alap azt nem tudom.
Az viszont tény, hogy nemrégiben két fogyni vágyó fiatal hölgy halt meg, egy olyan diétától, amelyet egy halálosan kövér hölgy talált ki, hozzá saját termékeket árulva. Mielőtt valaki a Norbira kezd mutogatni, itt kifejezetten nagyon kevés kalóriát kellett bevinni. Ennyit a szuper diétákról, mármint arról, hogy szakember és ész nélkül többnyire valamilyen tápanyag ( fehérje, zsír, cukor ) elhagyásával diétáztatnak, ami persze megbosszulja magát.
Nem vagyok én sem nád szál kisasszony, nem is érezném jól magam úgy. Én a híres Atkins diétát próbáltam ki, csak hát hiúságom nem ismert határt, 20 g szénhidrátos diétát dupla ideig az előírtnál. ( Ettem üveges zöldbabot, húst magában, gyümölcsöket, zöldségeket, sőt frissen sült kolbászt magában. ) El is hagytam 12 kg-ot, majd a következő lépésben visszajött kettő, az azt követőben még négy, a diéta elhagyása után 1 hónappal 4 kg-mal voltam több mint előtte. Azóta is maradtam a vegyes táplálkozásnál és igyekszem a "fölös" dolgokat száműzni. Azt még hozzá teszem, hogy a diétát követően 1 évig ha krémes sütire néztem hányingerem volt, megenni meg pláne nem tudtam. És, hogy miket hagyok el? Kerülöm a chips-et, a kekszeket, a sütiket, amennyire lehet az üdítőket, alapvetően igyekszem kerülni a cukrokat és nem vagyok nagy kenyér evő, megelégszem reggel 1 szelet pirítóssal, alkalmanként vacsorához eszek még kenyeret, viszont a magvakról nehezen mondok le, így tudom befolyásolni a súlyomat lassú és nem látványos módon. Nyílván mozgás is kell hozzá, ami nálam egyszerű sétából áll.
A legújabb, hogy ne főzzünk olajjal, korábban ugyanezt mondták a zsírra is. Nem egyszerűbb lenne azt mondani, hogy használjunk vegyesen zsiradékot, de mértékkel? Én használok vajat ( ghee-t ) a főzéshez, olíva és napraforgó olajat és igenis használok zsírt. Anyukám szokott kisütni tyúk hájat, liba és kacsa hájat, azokat csavaros üvegben lezárva tartogatom a hűtőben, és természetesen van disznózsírom is. ( Ha rám jön a dili hopp zsíros deszkát eszek ész nélkül. ) Az egészséges élethez mindenképpen szükségünk van valamennyi zsírra, mert ugye vannak zsírban oldódó vitaminjaink, pontosabban többnyire a vitaminok zsírban oldódnak.
Fölültem egy másik okosságnak is, mert jó nagy szamár vagyok. Van benne ráció persze, de ... mondjuk lehet, hogy egyéni dolog.
Azt olvastam valahol, hogy aki heti egyszer fájdalom csillapítót vesz be, az tulajdonképpen már függő, és a fájdalma nem is annyira valós, mint a receptorok és a fájdalom csillapító játéka. Biztosan van benne igazság. Tapasztalatomból kiindulva inkább próbáljuk végig gondolni, hogy vajon mi oka lehet a rendszeres fejfájásainknak. Volt egy idő az érettségi után amikor sokat fájt a fejem, senkit nem ismertem fel az utcán, rögtön 1 dioptriával erősebb lencsét írt fel a szem orvos és egy fél év múlva megfejelte még egy féllel, és azóta is "szoros" felügyelet alatt vagyok. Később elkezdtem anatómiai párnát használni, mert folyton úgy éreztem, hogy alváskor vagy kitörik a nyakam a hagyományos párnán, vagy lóg a fejem, bevált.
Persze nagyobb időváltozásokkor nagyobb stressz hatásokkor előfordult, hogy fájt a fejem. Azután itt Angliában elkezdtem a melegen tartó pult mellett dolgozni, volt, hogy annyira elfoglalt voltam, hogy elfelejtettem elmenni inni, meglett az eredménye, azóta nem felejtem el.
Aztán kipróbáltam, hogy csak azért sem veszek be fájdalom csillapítót, mert ez csak függés, és majd az önszuggesszió ( csak azért se, ugyan már nem is fáj, megyek iszok egy kicsit ) segít. No ennek az eredménye olyan migrén lett, hogy aki migrénes tudja csak megérteni. Mert ez nem olyan fájdalom, hogy azt hiszed beszarsz ( elnézést). Nem lehet összehasonlítani sem egy éles, sem egy tompa fájdalommal. Mert egyszerre tompa, egyszerre lüktet, egyszerre éles, megfejelve némi szédüléssel, vizuális és akusztikus érzékenységgel, hányingerrel. És akár gusztusos akár nem, akár kellemes akár nem a vége a "megváltó" hányás. A probléma az, hogy már a hányás is váratott magára négy napot és a spéci migrén gyógyszer és a görcsoldó kombináció sem segített. Töredelmesen bevallottam a háziorvosomnak, hogy mit tettem, aki azt mondta, ha fája fejem akkor inkább vegyek be egy fájdalom csillapítót és hagyjam a "médiabaromságot". A migrénes korszakom egy hónapja lecsengett, itt az esős időszak és ez alatt a hónap alatt mindössze két szem fájdalom csillapítót vettem be, egyet fejfájásra, egyet pedig fülfájásra, mert rosszul tolerálta a fülem a repülést.
Mindezek ellenére nem szűntem meg olvasni a női magazinokat, de egy kicsit több fenntartással fogadom az "okos" tanácsokat.
Üzemeltető: Blogger.
abcs