A tüzijátékok éjszakája

Ma van a tűzijátékok éjszakája Angliában. De csak én hívom így. Ők Bonfire Night-nak hívják, de nem csak Angliában szokás ünnepelni.
Szép kis történetet kerítettek az ünnep köré ( ami tulajdonképpen igaz is ) de, hogy Jankovics Marcellt idézzem: " A katolikus Guy Fawkes elfogása és kivégzése csak alkalom volt arra, hogy egy régi pogány szokást az anglikán egyház végre elfogadhatóvá tegye." Saját szavaimmal élve egy újabb megkeresztelt ünneppel állunk szemben. Nov. 5.-e a gregorián naptárban az utolsó előtti nap, tehát tulajdonképpen év záró ünnepség is lehetne. Illetve a kelta kultúrában november elsején ünnepelték ugyan a Samhain ünnepet, amely év záró és újévet köszöntő ünnep volt, amikor is ételt hagytak a család szellemeinek az asztalon és nagy tüzeket gyújtottak. Angliában mintegy 400 évvel ezelőtt ez a bizonyos úriember ezen a napon megpróbálta a parlamentet és I Jakab királyt felrobbantani. Elfogták, és kivégezték. Így nyilvánították ezt a napot a nemzeti hálaadás napjává, amelyet örömtüzekkel, a harangok megkondításával ünnepelnek. Mai formájában pedig boldog boldogtalan tűzijátékot vásárolva és használva ünnepel. Ne legyek igazságtalan, mert vannak nagyon is szép tűzijátékok.


Haloween-t az angolszász országokban ünneplik okt. 31-én. A gyerekek furábbnál furább jelmezekbe öltözve járnak házról házra, cukrot vagy botot felszólítással, és természetesen többnyire édességgel megtömve távoznak. Szokás a tök lámpás készítés. És kevésbé szép szokás, számomra abszolúte érthetetlen is a fák wc papírral való becsomagolása. Tulajdonképpen a haloween is a kelta samhain ünnepre vezethető vissza, és természetesen ez az ünnep is kapott történeti körítést. Tehát a képbe a töklámpás úgy kerül be, hogy látványosabb a tök a marharépánál. A marharépa pedig úgy került a ide, hogy a történet szerint volt egy Jack nevű részeges emberke aki alkut kötött az ördöggel, hogy ne kerüljön a pokolra, viszont a mennybe sem fogadták be. ( Bolyongó lélek. ) Ekkor Jack az ördögtől kapott egy marék parázsló szenet, amelyet kivájt marharépába helyezett és lámpásként használta arra, hogy ennek fényénél keresse nyugvó helyét.

Számomra egy a lényeg, akár pogány ünnep megszentelve, akár nem, a világban szinte mindenütt valamilyen módon lángot gyújtanak a holtak lelkéért. Ahogyan mi is gyertyát gyújtunk a halottainkért. Míg odahaza ez kissé szomorú ünnepnek tűnik, addig itt megpróbálják vidámabb körítéssel tálalni. Tulajdonképpen egyik ünnepet sem szeretem itt, mert számomra a hivalkodásról szól. Én legalább is annak látom. Mert az a fontos, hogy ki hord drágább jelmezeket, drágább kiegészítőkkel. Ki ad drágább és több édességet, ki vesz nagyobb és drágább tűzijátékot. Miközben én szomorú szívvel gyújtottam meg a 10 gyertyácskánkat a család tagjainkra gondolva.
Üzemeltető: Blogger.
abcs