Karácsonyi készülődés

Elvesztem.
Annyira nem is, talán.
Szóval beindult a karácsony előtti őrület. Nem is annyira azért mert az embereknek sok pénze van vásárolgatni, hanem inkább pont az ellenkezője végett. Itt nagyon hozzászoktak a könnyű élethez és most nehezen mondanak nemet bármire is. Az európai munkás a hibás, minek jött ide. Persze az nem baj, hogy az araboknak öt felesége van otthon, éppen csak dolgozik és felveszi a segélyt. Az indiaiakkal sincs gond, akik még csak nem is dolgoznak csak segélyeken élnek. A feketén dolgozókkal sincs gond, csak az európai munka vállalókat minek engedték be. Mármint az Angolok szerint.
Kenyeret sütök rendületlenül, most kipróbáltam a gépi sütést, nekem úgy tűnik, hogy hamarabb szárad a kenyerem végette. Főztem is, szokásosakat. Persze nekünk nagy szám volt a sült kacsa mell, mert ritkán jutunk hozzá. Egyrészt mert árulnak egész kacsát, ami kettőnknek sok, vagy horribilis összegért filézett kacsa mellett. Alkalmanként látok libát is ( egészben).
Szalon cukrot szeretnék készíteni. A drót beszerzése okozza az egyik nagy problémát, a másikat az idő hiánya, és még a csomagoló papír.
Szóval mint említettem karácsony előtti őrület van. Az elmúlt években nagyjából november közepén kezdtük el a karácsonyi sütiket árulni és december elejétől a pulykát. Idén november elejétől áruljuk a sütiket és jövő héttől a pulykát. ( Kétszer is ráunok karácsonyig az összesre. ) Ezen a környéken az a szokás, hogy haloween utáni időszaktól kezdve folyamatosan kezdik elkészíteni a díszítéseket, majd november közepétől egyre erőteljesebben és nagyjából adventtől folyamatosan áll a karácsonyfa feldíszítve. Idén egy nagy mix az egész, mert a díszítéshez alkalmas kellékek még csak ezután kerülnek a polcokra, pulykát már két hete kapni.
Egyébként Angliában az a szokás, hogy a haloweent követő időszakban feldíszítik az ajtókat, ma már mindenfélével, régebben fenyő ággal, szalagokkal, dióval, tobozzal, fagyallal. Mostanában divat már nem csak az ablakokba állított futó fény, vagy "gyertya", hanem az egész ház dísz kivilágítása, és mászó mikulások, rénszarvas csordák a kertben. Szerintem jókora hivalkodás. Egy darabig persze vicces. Illetve elkezdik készíteni a karácsonyi pudingot. A puding odahaza és itt két nagyon különböző dolog. Itt tulajdonképpen egy aszalt gyümölcsökből álló valamiről beszélünk. Állítólag akkor jó minél előbb és minél több hozzávalóból készítik. Szokás, hogy egymáshoz eljárnak a család tagok, ismerősök, barátok és ekkorra vacsorát és meglepetéseket készítenek egymásnak, illetve ajándékokat tesznek a mint már említettem feldíszített karácsonyfa alá. Ők általában 24 -én karácsonyi partikat rendeznek a munka helyeken és 25-én reggel kezdik el kibontani az ajándékokat a fa alól, illetve 25-26-án ünneplik a karácsonyt. Akkor jön a Mikulás. Kíváncsi valaki a karácsonyi pudingjukra? Én a nagyiparit már kóstoltam annyira nem rossz, egyszer letöltöttem egy receptet, most azt idemásolom ( magyarra fordítom amennyire tudom ).


Tradícionális gőzölt karácsonyi pudding:
  • 110 g zsiradék, ( amely hagyományosan a marha veséje körüli zsiradékból készül )
  • 50 g szitált liszt, ( itt olyan lisztet is lehet kapni, amelyben már benne van a sütőpor, tehát sütőporos liszt kell hozzá )
  • 110 g "fehér" zsemle morzsa, ( a zsemle morzsa kérdés nagy kérdés Angliában, egyrészt a kenyerek édesebbek, másrészt a kalácsok sósabbak, szóval ez mindezeknek a száraz, héjuk nélküli változata morzsásítva )
  • 1 teáskanál fűszer keverék, ( gondolom mézeskalács fűszer keverékünk Angol megfelelője )
  • 1/4 teáskanál frissen reszelt szerecsendió,
  • jókora csipet fahéj,
  • 225 g barna cukor, ( azt írja közepesen barna, érti alatta, hogy nem a barna kristály nádcukor, hanem a kicsit tapadósabb melaszosabb fajta )
  • 110 g mazsola, ( az amit otthon arany mazsolának hívnak, fehér szőlőből készült )
  • 110 g mazsola, ( hagyományos, fehér szőlőből készült )
  • 10 g mazsola, ( apró fekete szőlőből készült )
  • 25 g kandírozott gyümölcshéj,
  • 25 g hámozott, szeletelt mandula,
  • 1 kisebb főző alma, ( hámozva és szeletelve természetesen, de a lényeg, hogy ez egy átmenet számomra a birsalama és az alma között, zulajdon képpen egy jócskán savanykás almaféle )
  • egy jókora narancs felének kifacsart leve,
  • egy jókora citrom felének kifacsart leve,
  • 2 teáskanál rum,
  • 75 ml barley wine, ( ami tulajdonképpen szőlő sör )
  • 75ml barna sör,
  • 2 nagy tojás
Végy egy nagy műanyag edényt, tedd bele a zsiradékot, a lisztet, a cukrot, a zsemle morzsát és a fűszereket, keverd el jól. Majd kevergetés mellett add hozzá az összes aszalt gyümölcsöt, a mandulát és a citrus leveket.
Majd add hozzá a tojásokat és a rumot, és a "söröket" és jó alaposan keverd ki. ( Ilyenkor szokás, hogy a család minden tagja keveri egy kicsit és kívánnak valamit. ) A keveréknek darabosnak kell lennie, de el kell válnia a kanáltól ha jól kikeverted, ha száraznak gondolod, akkor adj még hozzá folyadékot ( barna sört ). Majd lefedve egy éjszakán át hagyd pihenni.
Másnap egy jól kizsírozott formába tedd bele a keveréket, azt írja, hogy dupla vastag sütő papírral fedd be és jó szorosan kösd rá. Érdemes át is kötni egy fogantyút hagyva rajta. Majd gőzölő edényben vagy egy lábas vízben gőzöld 8! órát. Figyelj oda, mert rendszeresen vissza kell pótolni a vizet!
Hagyd kihűlni, cseréld le a fóliát a tetején és karácsony napjáig rejtsd el hűvös fény védett helyre. Karácsony napján 2 és 1/4 órán keresztül gőzöld újra, majd távolítsd el a fóliát a tetejéről és vedd ki a formából, megdíszítheted magyallal.
Leghatásosabb ha falmbírozva szervírozod rum mártással vagy rumos és brandys vajjal.
Ha valaki kipróbálja, akkor kíváncsi volnék, hogy ízlett e! Mert én ezt a receptet csak kíváncsiságból töltöttem le, és nem tudom, hogy milyen. Különben szerintem bármilyen aszalt gyümölcs jól elmegy bele. A "gyári" változatban van aszalt szilva is és kandírozott koktél cseresznye is. Én még több dió és mogyoró félét is el tudnék képzelni benne. Nos lesz e magyar változat? Szaloncukot helyett?!


Üzemeltető: Blogger.
abcs