És végre a lakás is lakásra hasonlít, avagy függönyök függöny karnison ékítik lakásunkat. Persze van még megvalósítani való tervünk, melyek közül néhányat az időjárás keresztül húz rendszerint, de mindennek eljön a maga ideje.
Most az ígéretek megvalósításának ideje jött el. Mégpedig, hogy elmesélem, hogy miket alkottam mostanában. Időrendi sorra kényszerítve magamat az első tehát.
Rakott zöldbab:
Itt Angliában nekem még csak zöld színű ( lehet kötekedni, de az igazi színe akkor is halvány sárga és kész! ) zöldbabot sikerült csak találnom. Mivel a választék minimális árkülönbséggel a már végeit levágott és az előkészítetlen, így természetesen a könnyebb megoldást választottam, 800 g-ot. Volt itthon néhány fej gombám, mely sürgős felhasználásra várt, illetve 400 g darált pulyka húst, szárított sajtot és tejfölt használtam.
Hiába volt előkészítve a bab főzésre azért én jó alaposan megmostam ( ki tudja ki tapogatta meg csomagoláskor ). Majd egy fazékban szárított kaporral és egy kevés sóval előfőztem.
Míg a bab főtt addig megmostam és felszeltem a gombát, illetve elkészítettem a húst. Amelyet egy nagyon kevés olíva olajon, sóval, fedő alatt, kevés hagymával ( egy fél fej árválkodott a hűtőben ) és kb 3 gerezd fokhagymával, borssal és mellényúlva csak és kizárólag csípős piros paprikával fűszereztem, és pároltam.
Leszűrtem a babot és kicsit több mit felét a kivajazott jénai tál aljára tettem. Összekevertem egy tojást a tejföl kb harmadával és szárított sajttal ( mert ez volt itthon ) és ráöntöttem a babra, abból a megfontolásból, amiben igazam is lett, hogy a tojás egy kissé összefogta a babot, így nem eszek annyira szét a szeletek ( amiből nem is lett olyan sok, mindössze 4 ).
Majd rárétegeztem a húst, a gombát és végül a maradék babot. A tetejére pedig a maradék tejfölt és szárított sajtot összekevertem és ráöntöttem, előmelegített sütőben a sajtos tejföl pirulásáig sütöttem.
Egy másik alkotásomnak elég nehéz nevet találni, olasz angol magyar nemzeti étel, melynek itteni neve spagetti meatballs, magyarul talán Spagetti fűszeres paradicsom mártásban húsgombóccal:
Feltettem 6 nem túl nagy nyolcadolt paradicsomot főni annyi vízzel, amely ellepte, amikor felforrt hozzá öntöttem 100 ml paradicsom lét és 100 g sűrített paradicsomot. Került bele 1 gerezd fokhagyma, bazsalikom, oregano, és egy diónyi csípős piros arany, a végén 6 evőkanál parmezán sajt.
400 g darált pulyka húshoz tettem sót, 1 tojást, borsot, 1 gerezd fokhagymát, 2 evőkanál parmezán sajtot. Egy tepsi aljára annyi olajat, amely elfedte, bele tettem a hús golyókat és megsütöttem őket az előmelegített sütőben, megforgatva, enyhén piroskásra.
Természetesen kifőztem a spagettit.
Amikor a húsi golyók megsültek akkor lassú tűzön 20 percig a paradicsom mártásban még főztem őket, végül szűrő kanállal kiszedtem és a spagettire helyeztem őket. 1 teáskanál liszttel megszórtam a fortyogó paradicsomlét, összeforraltam és ráöntöttem a spagettire és a húsgombócokra.
Először Tamás meg sem akarta kóstolni, mondván az angol változatot nem szereti, végül meg tudtam győzni, hogy egy kicsit kóstoljon meg belőle. Azután kért egy tányérral, jól megszórtam még a tetejét parmezánnal neki, aztán meg hallgathattam a sóhajtozását, hogy mennyire telve van.
Nemsokára írok még élményeket, mert mostanában alkottam.
Végül a magyar,olasz meg angol kajából csak alakul finom ebéd.Ha Tamás meg ette biztos,hogy jó.